Zwangerschapswens en gezond zwanger

Steeds meer wordt het duidelijk om je goed voor te bereiden op de zwangerschap voor het krijgen van een gezond kind, Echtparen die een zwangerschapswens hebben doen er goed aan om preventief hun voeding en leefstijl aan te passen.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat echtparen die vóór de zwangerschap een gezonde voeding en leefstijl op na houden de kans aanzienlijk vergroten om een gezond kind te krijgen. Daarnaast neemt de kans op vroeggeboorte en lichamelijke afwijkingen aan de foetus af.

Deze gezonde voeding moet aan een aantal voorwaarden voldoen die niet standaard is. Zo hebben vrouwen en mannen specifieke vitaminen en mineralen nodig voor een stabiele stofwisseling en een gezond gewicht voor een goede hormoonhuishouding.

Hoe ziet de begeleiding uit bij zwangerschapswens?

Voordat u op consult komt vult  zowel de man als de vrouw  een gevalideerde vragenlijst in. De uitslag hiervan neemt u mee naar het 1e consult en deze wordt nader met u besproken  en aangevuld met op maat afgestemde adviezen.

Tijdens dit voortraject begeleid ik de echtparen hierbij om deze aanpassing in voeding en leefstijl te bereiken volgens de criteria die gelden bij zwangerschapswens om de vruchtbaarheid te vergroten.

Gezond zwanger

Ben je éénmaal zwanger dan kan de zwangerschapsperiode goed verlopen zonder al te veel problemen. Maar ook als dit niet zo is kan ik ondersteuning bieden in voeding/dieet en leefstijl adviezen. Zo kan misselijkheid, of een te snelle stijging van het gewicht, of hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes optreden. Met een goed dieetadvies en een aangepast beweegschema kan dit onder controle gehouden worden.

De bevalling en daarna..

Na de zwangerschap heeft het lichaam een paar maanden tijd nodig om te herstellen; Zo kan de stofwisseling tijdelijk op een laag pitje draaien, maar met het opvolgen van de op maat gerichte voedingsadviezen kom je snel weer in shape.