Risico preventie Corona met voeding, zelfzorg en een gezonde lifestyle

 

We zijn u al 2 maanden bezig met de lockdown tegen Corona, de  1,5 meter afstand, regelmatig handen wassen, drukte vermijden, kortom we kennen dit “nummer 1 liedje” wel uit ons hoofd.

Wat mij verbaast is dat er bijna niet of nauwelijks door openbare- of overheidsinstanties wordt gesproken over risico preventie Corona  met voeding en een gezonde lifestyle. Er zijn inmiddels  studies  gedaan en verbanden gelegd over voedingstekorten en de vatbaarheid als mede de progressie van de ziekte na besmetting.
We weten nog niet alles over het virus maar ook toch wel redelijk wat. Waarom doen wij niet wat ermee? Een mild verloop na besmetting is altijd gunstiger dan een acute opname op een IC afdeling. Daarnaast blijkt, dat herstel na een beademing op de IC ook niet over rozen gaat. Het herstel kan maanden duren en wordt soms zelf gecombineerd net een revalidatie programma.

Een veel voorkomend verband is het fenomeen  overgewicht en een “laag vitamine D status in het bloed”. Het blijkt dat veel Corona patiënten op de IC een lage vitamine D status hebben. Dat ook de meeste patiënten daarnaast ook overgewicht hebben is een feit. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht aangemaakt in de huid. In de zomer als de zon hoog staat en als je elke dag 15 minuten met een ontbloot lichaamsdeel in de zon zit, krijg je voldoende Vitamine D binnen. Maar ja, de zomers zijn niet altijd zonnig in Nederland.  Ook wordt de spiegel van vitamine D op peil gehouden door het regelmatig eten van onder andere: vette vis, eieren, lever(traan), in de week. Tja, …en als dit niet gebeurt krijg je snel een tekort in het bloed. Vooral mensen met een donkere huidskleur hebben een grotere hoeveelheid vitamine D nodig dan de blanke bevolking.  Vitamine D is betrokken bij het afweersysteem en helpt het afweersysteem om gecontroleerd de aanval op ziekteverwekkers tegen te gaan. Zie Vitamine D als een generaal die bevelen geeft (het moment, de hoeveelheid en soort wapens)  aan zijn manschappen in tijde van oorlog om tot aanval over te gaan.

Niet alleen vitamine D is belangrijk maar een gezonde lifestyle met regelmatige inspanning of beweging per dag (minimaal 1 uur), rust en slaap (minimaal 7-8 uur) en geen stress draagt bij tot versterking van het afweersysteem.

Een paar nuttige tips voor versterking van het afweersysteem zijn verder:

  • Houdt je gewicht op peil  kom niet verder aan bij een gezond gewicht.
  • Eet niet teveel per dag,  2-3 maaltijden is voldoende.
  • Gebruik de juiste verhouding eiwitten, vetten en koolhydraten per maaltijd.
  • Eet zoveel mogelijk gevarieerd om alle voedingsstoffen binnen te krijgen.
  • Screen je voeding regelmatig op tekorten op vitamine D, Zink, Selenium, Vitamine C. Laat je door een deskundige  adviseren voor de juiste aanvulling.
  • Als je vegetariër of veganist bent, is het zéér noodzakelijk na te gaan of je alle mineralen en essentiële eiwitten  binnen krijgt.
  • Gebruik o.a. Ayurvedische kruiden die reeds duizenden jaren zijn gebruikt en hun diensten hebben bewezen voor versterking van de afweer, en om het verloop van virale infecties in te dammen. Ik heb mij redelijk hierin geschoold door de jaren.

Een vaccin is er nog niet, en of die ooit of snel zal komen is de vraag. Daarbij moeten er grote vraagtekens gesteld worden ten aanzien van de veiligheid hiervan indien deze op korte termijn wordt ontwikkeld en gebruiksklaar wordt ingezet.

Een RNA vaccin dat nu in de maak is tegen Corona is nog nooit ontwikkeld. (voorbeeld RNA virussen zijn: Ebola, Hiv, Zika).

Natuurlijke afweer tegen ziekteverwekkers staat nu dus boven op.

Voor een goed advies maak zo snel mogelijk een afspraak via het contactformulier.