Kokosolie de nieuwe hype of de vergeten waarheid?

 

Zijn de beweringen over Kokosolie een hype of berusten ze op waarheid? We lezen steeds meer over de positieve werking van kokosolie op onze gezondheid Dit geldt ook voor het cosmetische gebruik .Maar dat wisten we al.

Als sportdiëtist/voedingsdeskundige heb ik dit kritisch beoordeeld In mijn blog hieronder leest u mijn bevindingen.

De natuur en jarenlang gebruik door tradities

Kokosolie wordt al generaties lang door oude volkeren gebruikt voor de bereiding van maaltijden en voor cosmetische doeleinden De positieve werking van dit gebruik, waar jarenlange tradities aan ten grondslag liggen, is al ruimschoots bewezen.
In de Stille Oceaan leven de mensen sinds mensenheugenis op een voeding van kokosnoten , broodvruchten en vis. Bijna de helft van de dagelijkse energiebehoefte komt bij hen uit het verzadigde vet van kokosnoten. Bij hen zijn hart en vaatziekten relatief zeldzaam.
Oer voeding, eten en leven met de natuur …
In mijn website bij het onderdeel natuur-en oer voeding, is te lezen dat ik deze visie op de positieve werking van kokosolie volledig onderschrijf. Het jarenlange traditionele gebruik van kokosolie levert, naast het wetenschappelijk onderzoek, het stevige bewijs hiervoor. De wetenschap loopt vaak achter op het traditionele gebruik door de verschillende volkeren.

Dierlijk verzadigd – en plantaardig verzadigd vet…

Uit wetenschappelijk onderzoek weten we nu dat er een sterk verband is tussen de inname van verzadigd -en onverzadigd vet en het risico op hart en vaatziekten. Teveel verzadigd vet vergroot dit risico. Dit wetenschappelijk bewijs is gedaan op grond van de verzadigde vetten van dierlijke oorsprong zoals vet vlees, en volvette zuivelproducten.
Een goede verhouding verzadigd- en onverzadigd vet in de voeding verlaagt dit risico aanzienlijk.
Kokosolie is het enige plantaardige product dat ook een verzadigde vetzuursamenstelling heeft. Het heeft echter een andere werking op het lichaam dan verzadigde vetten uit dierlijke producten.

Natuurproduct

Kokos olie is een natuurproduct en heeft als enig plantaardig product de chemische opbouw van een verzadigd vetzuur.
Dit verzadigd vetzuur laurinezuur heeft echter een andere chemische opbouw dan het verzadigd vet uit dierlijke producten zoals palmitinezuur. De werking van het laurinezuur in het lichaam is anders dan het palmitinezuu aangezien het laurinezuur op de verhouding werkt tussen de verschillende soorten cholesterol in het bloed. Hoe lager de verhouding hoe lager de kans op hart- en vaatziekten.
Laurinezuur zorgt er juist voor dat de verhouding van deze vetzuren behoorlijk verlaagd wordt. Dit doet het palmitinezuur dus niet. Het is dus niet opmerkelijk dat de inwoners van de Stille Oceaan een laag sterftecijfer hebben als gevolg van hart en vaatziekten ondanks dat hun voeding voor een groot deel bestaat uit kokosnoten.

Heden ten dage…

Het jarenlange traditionele gebruik van kokosolie heeft tot nu toe opmerkelijke resultaten opgeleverd in relatie tot de gezondheid.
Opvallend is dat men deze resultaten niet meeneemt in de advisering naar de bevolking maar alleen uitgaat van het wetenschappelijk bewijs Dat is uiteraard niet verkeerd maar men beseft steeds meer dat het jarenlange traditionele gebruik van kokosolie niet onderschat mag worden.
We kunnen niet altijd wachten op wetenschappelijk onderzoek als bewijsmateriaal om tot actie over te gaan in de gezondheidsadvisering naar de bevolking. Daarnaast kost onderzoek geld en tijd. Dat is niet altijd aanwezig of voor de hand liggend. De praktijkervaringen mogen niet onderschat of verwaarloosd worden.

Commerciële belangen, niet recent wetenschappelijk onderzoek…

De informatie die doorgaans door de overheid of openbare instanties zoals het Voedingscentrum wordt gegeven zijn niet gebaseerd op t recent wetenschappelijk onderzoek.
Zo zouden de onverzadigde vetzuren, met name de omega 6 vetzuren die voorkomen in de meeste plantaardige oliën zoals zonnebloem en soja olie, goed zijn voor het hart doordat deze het slechte cholesterol verlagen in het bloed.
Op grond van deze wetenschappelijke uitkomsten zijn de commerciële vetten/margarines ontwikkeld die bij regelmatig gebruik verlaging van het slechte cholesterol, beloven. En dat zo zou het risico op hart en vaatziekten verkleind worden.

Transvetzuren

Deze fabriek geproduceerde margarines hebben geen natuurlijke samenstelling. Bij de ontwikkeling van de margarine is er chemisch proces aan te pas gekomen waardoor transvetzuren gevormd worden. Deze zijn vele malen slechter voor het lichaam dan het verzadigd vet . Gelukkig heeft de overheid de commerciële producenten verplicht om dit gehalte aan transvetzuren tot een minimum te beperken in de margarines.

Ontstekingen

Wat men niet weet is dat in onze huidige Westerse voeding er kans is op een te grote inname van omega 6 vetzuren is.
Indien dit gebeurt kan het risico op ontstekingen toenemen en wordt de het risico n op diabetes, reuma en andere auto immuunziekten, vergroot.
Goede advisering zeer belangrijk ….
De natuur zal ons nooit belazeren en we kunnen er altijd op vertrouwen. De samenstelling van ingrediënten zoals die in de natuur zijn opgebouwd geven de beste werking op het lichaam . Dit kan als de natuurlijke samenstelling niet te veel verstoord wordt. Mijn advies: gebruik met mate ongeraffineerde kokosolie in uw voeding. Dit draagt bij aan een gezond en evenwichtig natuurlijk voedingspatroon.
Omdat kokosolie een multifunctionele werking heeft is het belangrijk dat dit op een goede manier in de voeding wordt verwerkt voor de optimale uitwerking op het lichaam
De hoeveelheid die nodig is voor een optimale werking , verschilt per persoon. Voor sporters is dit een zeer goede aanvulling op de voeding gezien de snelle beschikbaarheid van kokosolie als energiebron voor het lichaam. Het is wel belangrijk dat de hoeveelheid afgestemd wordt op sporttype, trainingsfrequentie, en geslacht. Daarnaast is lifestyle eveneens belangrijk omdat gezondheid niet alleen uit voeding bestaat.
Het gevaar van deze hype is dat er teveel van één soort vet wordt gebruikt. Gebruik dus nooit uitsluitend kokosolie maar ook andere oliën in de voeding. Laat je goed adviseren door iemand met kennis, en ervaring in de praktijk.

Kort samengevat heeft kokosolie ons het volgende te bieden:

  1. Het vermindert het risico op hart en vaatziekten
  2. Het gaat dysbiose tegen in de darm vooral bij parasieten, wormen, voedselvergiftiging, schimmels  en bacteriële overgroei.
  3. Het is een goede energiebron voor sporters
  4. Het is inzetbaar bij wisselende bloedsuikerspiegels
  5. Het herstelt de zuurgraad van de huid en haar ; uitermate geschikt bij problemen zoals psoriasis en eczeem, droge huid, droog haar, jeuk.