Spierkramp tijdens het (hard)lopen

marathon su 2015

Spierkramp tijdens het (hard)lopen

Spierkramp tijdens het (hard)lopen

Op 21 november 2015 heb ik de Sfrefidensi halve marathon gelopen. Het was voor mij zeer bijzonder omdat Suriname op die dag  40 jaar geleden onafhankelijk werd van Nederland.Voor mij een zeer mooie ervaring.
Voorbereiding..voortraining
Voordat ik aan de loop begon heb ik mijn lichaam goed laten acclimatiseren door twee maanden voor de loop regelmatig te trainen in de buitenlucht om zo te wennen aan de temperatuur.
Uiteindelijk de loop…de Sfrefidensi halve marathon
De 1e 10 km verliep goed en ik zag vele lopers echt lopen in een flow het ging voorspoedig. Halverwege de loop richting de finish zag ik veel lopers stoppen en wandelen. Zelfs de toplopers werden afgevoerd. Wat was er aan de hand? Bij de finish zag ik een overzicht van alle uitvallers…Best veel! Sommigen strompelden naar de finish of werden onder handen genomen door masseurs.
Hoe ontstaat spierkramp?
Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten is de eerste oorzaak van kramp een verstoring in de vocht en mineralen huishouding. De mineralen zijn na kalium, magnesium en natrium de belangrijkste oorzaak in combinatie met vocht voor ontspanning van de spieren. Afhankelijk van de buitentemperatuur en de voorraad mineralen in het lichaam kan je een verstoring krijgen.
Omgevingstemperatuur…Lichaamstemperatuur
De temperatuur leek mij aangenaam maar was erg vochtig. Waarschijnlijk heeft dat te maken dat er veel vocht verloren ging met mineralen maar dat het vocht niet goed verdampte en de lichaamstemperatuur niet optimaal was. Niet optimale lichaamstemperatuur kan de processen in het lichaam ook verstoren maar als de concentratie mineralen te hoog wordt in het lichaam kan dit sowieso spierkramp geven. Daarnaast indien er voor de loop niet voldoende volwaardige voeding zoals groenten, fruit graan en peulvruchten wordt  gegeten  dit een tekort aan mineralen kan opleveren in het lichaam.
Wat niet wetenschappelijk is aangetoond is dat ook de aanwezige spanning en nervositeit de behoefte aan magnesium kan vergroten in de spieren. Al met al vraagt spierkramp een goede screening en voorbereiding vooraf van de voeding. En wat belangrijk is voor de wedstrijd een persoonlijk vocht en mineralenschema opgesteld door een ervaren sportdiëtist voor tijdens de loop met persoonlijke instructies indien een hoge luchtvochtigheid optreedt.
marathon su 2 2015