Makandra Su lifestyle, een zéér belangrijke boodschap voor Surinamers!

makandra-flyer

Op 24 november 2013 is de 1e druk van  Makandra Su lifestyle gelanceerd.

Ik, en een aantal bekende en onbekende Surinamers hebben hier aan meegedragen tot het tot stand komen van dit zéér informatieve boek voor en door Surinamers geschreven. Het boek bevat tal van tips, recepten, en wetenschappelijke informatie geleverd door deskundigen en ervaringsdeskundigen.

 Waarom is in dit boek speciaal de aandacht gevestigd voor Surinamers?

Het blijkt dat Surinamers met name van Creoolse en Hindoestaanse afkomst een andere lichaamsssamenstelling, stofwisseling en genenpakket hebben, en eerder diabetes en hart- en vaatziekten ontwikkelen dan de autochtone bevolking.

De BMI norm (20-25)wat standaard gebruikt wordt gaat niet altijd op bij deze groep. Bij een BMI van net onder of net boven de waarde van 25  zien we bij deze groep al pre- diabetes ontwikkelen. Met name de buikomvang is hierbij bepalend. Is de buikomvang bij vrouwen hoger dan 80 cm en bij  mannen hoger dan 90 cm dan zie je als snel een verstoring optreden van de suikerspiegel en pre diabetes ontstaan.

Voedingsadviezen en leefstijlcoaching door een Surinaamse diëtist….ERG NUTTIG en ZEER NODIG!!

De voeding van Surinamers is gevarieerd. Het vergt veel inzicht om deze voedingssamenstelling te kennen. Daarbij is de cultuur en leefstijl anders dan van de autochtone bevolking.

De adviezen die doorgaans te vinden zijn en/of gegeven worden door een autochtone diëtist slaan meestal niet aan bij de begeleiding met als gevolg dat er niet met grote inzet en motivatie de adviezen worden opgevolgd en het einddoel niet gehaald wordt. Het is erg belangrijk wil je goede resultaten halen en het einddoel bereiken voor een gezonde voeding en leefstijl, er meer nodig is dan een algemene voedingskennis.

Waarom is diabetes en hart en vaatziekten onder deze groep zo groot?

De wetenschap is druk bezig met onderzoek. Het onderzoek van Dr. Navin Bindraban, cardioloog heeft dit voor zover aangetoond in de SUNSET studie. Deze studie heeft fantastische uitkomsten opgeleverd, waarmee we in de praktijk zeker wat kunnen en verder kunnen bijdragen aan de gezondheid van deze bevolkingsgroep. Vaststaat dat het bewijs is dat er al heel vroeg in de leeftijd van reeds 35 jaar  diabetes en hart en vaatziekten kunnen optreden. Voor een deel is het genetische aanleg dat waarschijnlijk ver terug te voeren is naar de genen van de voorouders die volgens stellingen goed konden overleven op weinig voedsel. De speculatie die genomen wordt is dat de nazaten die nu in het Westen wonen nog steeds dezelfde genen hebben als de voorouders, echter door de Westerse manier van eten en leven kan het lichaam dit niet goed verwerken, en wordt er snel vet opgeslagen, met als gevolg een verhoogd risico op diabetes, en hart en vaatziekten.

Ben je Hindoestaan of Creool van Surinaamse afkomst en 35 jaar? Laat je z.s.m. elk jaar screenen bij de huisarts, op bloedsuiker, cholesterol en hoge bloeddruk!!

Ten aanzien van hart en vaatziekten blijft er altijd genetisch een risico bestaan. Het is dus een MUST om levenslang je leefstijl en voeding goed te houden om het risico niet nog meer te vergroten. En het kan, geloof me, er zijn bewijzen hiervoor dat dit is gelukt!

“Afvallen is het toverwoord. Verlies je genoeg gewicht, is in tachtig procent van de gevallen de  spuit helemaal niet nodig”

(Dr. Aan Kharagjitsing, internist)

Het is gelukt….

Dat dit haalbaar is, en mogelijk is om preventief te werk te gaan, laten 2 tal klanten van mij zien in het boek Makandra Su lifestyle, die ik mocht begeleiden in een gezonde voeding en leefstijlprogramma  (zie ervaringen). Zij hebben met veel succes hun doel bereikt, ze zijn afgevallen, hebben nu goede bloedwaarden, en het risico om diabetes en hart en vaatziekten te ontwikkelen is drastisch afgenomen.

Dat een gezonde leefstijl niet alleen werkt om diabetes en hart en vaatziekten tegen te gaan, maar zorgt er ook voor dat het een Way of Life wordt; net als ademhalen, eten of slapen; Het gaat automatisch, je denkt er niet meer bij na, en het wordt zo vanzelfsprekend om regelmatig te blijven bewegen en gezonde voeding te gebruiken, dat je er steeds ernaar gaat verlangen als je het niet meer doet!

Lees onder andere mijn tips in voeding en leefstijl om te werken naar een gezondere leefstijl met realistische doelen.

Bestel dit boek z.s.m. bij http://www.makandra-lifestyle.nl/ en wordt bewust van je gezondheid en werk eraan! Het is nooit te laat!