Ik word de laatste tijd veel gevraagd mijn visie te geven over de koolhydraten en gluten die tegenwoordig zo’n hype zijn. Zijn deze wel echt nodig in het dagelijks leven? Veroorzaken ze overgewicht , darmproblemen en vergroten ze het risico op obesitas en diabetes?
We moeten het van twee kanten bekijken: In het Westen eten we véél en vaak koolhydraten, soms wel 3 tot 6 keer per dag én wel in zéér grote hoeveelheden. De soort koolhydraten die gegeten worden is meestal brood, rijst, aardappelen en pasta. Maar ook veel tafelsuiker, al of niet toegevoegd aan thee of verborgen in koek, snoep, limonade, gebak, en desserts.
Koolhydraten worden als eerste gebruikt als brandstof voor dagelijkse activiteiten en is een hele efficiënte brandstof voorziening Echter te weinig beweging en veel inname van koolhydraten met name de suikers in vloeistoffen of de sterk geraffineerde varianten met weinig voedingsvezels, lijdt tot onnodige overmatige stimulatie van de alvleesklier voor insuline en omzetting van koolhydraten in vet. Dit kan overgewicht geven en de kans vergroten op diabetes, hypertensie en hart en vaatziekten. Op zich dus geen nieuw verhaal.
Moeten we koolhydraten nu dan minderen of helemaal weglaten?
Als je nauwelijks beweegt of een zittend beroep hebt is het verstandig zuinig met de koolhydraten om te gaan…minderen dus! Hoeveel dat precies is moet op maat worden berekend per persoon door een voedingsdeskundige/ sportdiëtist. Helemaal deze uit de voeding halen is niet verstandig. Ongeraffineerde koolhydraten leveren ook waardevolle voedingsstoffen, B vitamines, ijzer, voedingsvezels, etcetera. Daarbij houden ze je stofwisseling op peil. Ik zie in mijn praktijk heel veel gevallen van verstoring van de stofwisseling bij mensen die jarenlang zéér weinig of onregelmatig koolhydraten hebben gegeten door allerlei diëten die er worden rondgebazuind. En last not not but least: koolhydraten zijn erg belangrijk voor sporters of diegenen die actief zijn. Voor hen zijn koolhydraten een MUST als energievoorziening. Koolhydraten heb je in allerlei soorten en maten. Wil je liever geen brood? Dan kan dat, maar laat je a.u.b. adviseren door een sportdiëtist welke vervangende koolhydraten gebruikt kunnen worden.
Geven de gluten in koolhydraten darmproblemen?
Gluten zijn eiwitten die alleen in sommige granen voorkomen De meest gegeten graan is tarwe te vinden als tarwebrood. Maar het komt ook voor in haver, rogge, spelt, gerst en kamut.
Het blijkt soms dat speltbrood beter verdragen wordt bij darmproblemen Het is nog niet helemaal duidelijk waardoor dit komt. Sommigen geven onterecht de schuld aan de gluten uit tarwebrood voor darmproblemen. Er wordt daarom dan een verband gebracht met of de overmatige consumptie van veel tarwebrood, gluten en darmproblemen. Maar gluten komt ook voor in spelt, haver en rogge en deze worden wél goed verdragen, dus dan kan het niet enkel alleen de gluten zijn die mogelijk alleen de darmproblemen geven. Er wordt ook beweerd dat de genetische oorsprong van tarwe door de jaren van overproductie is veranderd en daardoor niet meer in oervorm aanwezig is waardoor tarwe eerder darmklachten kan geven dan spelt, haver, of rogge. Vergelijk dit maar met de plofkip en de scharrelkip. Verder geeft overmatig veel gebruik van sterk geraffineerde koolhydraten en- granen een gunstige voedingsbodem voor slechte darmbacteriën waardoor de darmflora ontregeld raakt en dit geheid darmklachten kan geven.
Conclusie …
Tarwebrood of gluten hoeven niet persé gemeden te worden. Als er gevarieerd wordt in de voeding krijg we steeds wel alle voedingsstoffen binnen en ook niet teveel van een bepaalde stof die mogelijk overgevoeligheid kan veroorzaken. Afwisseling met zoveel mogelijk ongeraffineerde biologische koolhydraten en -granen heeft de voorkeur.Houden we dit inzicht aan dan zal de kans op overgevoeligheid sowieso afnemen, waarbij deze regel weer terugvoert naar mijn visie:
Varieer zoveel mogelijk en eet met mate!!