Onlangs heb ik voor de 2e keer de marathon gelopen. De eerste was in 2012 in Berlijn en de tweede op 13 april jl. in Rotterdam Het blijft een spannend en onvoorspelbaar gebeuren ondanks je goed voorbereid. Gelukkig heb ik ze allebei goed afgerond en ben met veel enthousiasme gefinisht op de Brandenburger en de Coolsingel. Velen denken heel gemakkelijk over het lopen van een marathon. De volgende marathons dienen zich aan zoals New York in het najaar 2014 en de voorbereidingen zijn nu gestart.Begin zeker niet onvoorbereid aan een marathon! Wat is belangrijk om een marathon goed te kunnen uitlopen?
- Goede trainingsopbouw
- Goede basisconditie, je moet minimaal 2 uur onafgebroken kunnen lopen
- Goede lichaamshouding
- Op maat afgestemd voedings- en vochtschema
- Discipline
- Goede looptechniek
- Stabiele werk- en privé situatie
- Goede motivatie
- Op maat afgestemde schoenen
- Warmte regulerende en vocht afvoerende sportkleding
- Geloof in de natuurlijke fysiologische werking van het lichaam en de geest
Al deze voorwaarden vormen samen één geheel voor een goede voorbereiding en een grote kans dat je de marathon haalt. Toch blijft het goed uitlopen van een marathon onvoorspelbaar Zaken die je niet in de hand hebt zoals kou, hitte, wind regen, sociale omstandigheden kunnen je doelen tegenwerken.
Alles wat je in je training of tijdens de voorbereidingsfase doet dien je aan te houden tot na de marathon. Ga dus nooit één dag voor de marathon nieuwe sportkleding of schoenen kopen en bovenal voeding aanschaffen die je nooit hebt gebruikt tijdens de trainingen.
Als je werk of privé omstandigheden je geen ruimte geven om je voor te bereiden zal dit ook niet mee werken om de marathon te halen. Stress bijvoorbeeld vergroot de kans op blessures doordat het invloed heeft op de spierspanning. Daarbij is het belangrijk dat je tijdens intervaltrainingen met je hoofd traint:” neuromusculaire trainingen” geven goed resultaat.
Als sport diëtist heb ik weer ervaren hoe belangrijk de voeding is voor lopen op snelheid en tegen concentratie, vermoeidheid en spierkramp. Koolhydraten, vocht, mineralen en zouten moeten volgens een vast schema worden opgevolgd. Velen houden geen rekening met deze vaste wetten van de voedings- en trainingsleer. De kans wordt groot dat vermoeidheid, concentratieverlies en spierkramp snel zullen optreden als niet aan deze voorwaarden gevolg wordt gegeven.
Voor de tweede keer heb ik de volledige aanpassing ervaren van het lichaam tijdens lange afstanden en de noodzaak van een goede voeding- timing, -samenstelling en het op tijd gebruiken van vocht indien de temperatuur veel hoger is dan tijdens je training Ga nooit af van standaard adviezen maar laat je adviseren door een sportdietist met marathon ervaring.
Immers de praktijk is veel meer belangrijk dan theoretische kennis!