De echte waarheid…de kracht van ervaring!

 

Het voordeel van het hebben van ruim 24 jaar ervaring als diëtist en lifestyle coach is,  dat je goed inzicht hebt gekregen in de invloed van voeding op gezondheid, en dat er nog meer factoren naast voeding belangrijk zijn voor het verkrijgen een optimale gezondheid. Op zich niet zo nieuw maar persoonlijk vind ik als sportdiëtist  deze kennis erg belangrijk in een succesvolle begeleiding van klanten naar optimale gezondheid.

 

De complexe gezondheidszorg ..

Van alle beroepen is de gezondheidszorg erg complex. Wat nu wetenschappelijk wordt aangetoond kan over 10 jaar  worden bijgesteld of aangevuld. Daarnaast worden vele (kleine) studies en onderzoeken uitvergroot in glossy bladen en tijdschriften als massaal leesvoer die soms  alles weer ” krom” trekken wat “recht ” is. Iedereen heeft een mening en iedereen denkt te weten hoe het zit.

Als leek wordt het steeds moeilijker de kaft van het koren te scheiden. Wat is nu de echte waarheid.. niet meer en niet minder? Daarnaast  heb je als zorgverlener de taak om alle verleende zorg op eerlijke ethische gronden te geven, omdat je met de lichamelijke en geestelijke gezondheid van mensen te maken hebt; dit is  een groot verschil dan bijvoorbeeld als verkoper  voor  auto’s of computers.   Dit zijn stoffelijke zaken die behoren tot de secundaire behoeften van een mens waardoor je anders omgaat met de behoeften van de klant en het verlenen van diensten. De gezondheid van een mens is een primaire behoefte, en dient ten allen tijde worden verleend ongeacht achtergrond, status etc.

Oude tijden..

Vroeger kwam men erachter dat éénzijdige voeding zonder groenten en fruit scheurbuik kan geven. Dat zag men bij de zeelui die maanden onderweg bleven en geen producten meenamen die aan bederf onderhevig waren. Ze ontwikkelden scheurbuik die direct verdween door een klein beetje vitamine C. Anno 21e eeuw krijgen we van vitamine C geen tekort meer. We gebruiken regelmatig  groente,  fruit of vruchtensappen.

Het blijkt nu ook dat vitamine C betrokken is bij tal van lichaamsprocessen. Heel even werd vitamine C bestempeld als krachtige anti oxidant. Dit schijnt niet helemaal juist te zijn.

Hoe dat precies werkt is nog onduidelijk maar mogelijk werkt Vitamine C  samen met andere hulpstoffen die in het voedingsmiddel voorkomen dat genuttigd wordt en  dus NIET  opzich zelf werkt zoals wordt beweerd of gedacht. De natuur bevat nog veel informatie die we door middel van  wetenschappelijk onderzoek steeds meer gaan ontcijferen.

Heeft voeding enkel alleen invloed op onze gezondheid?

Nee, natuurlijk niet, dit staat vast voor mij gezien mijn praktijkervaring en wetenschappelijke kennis door regelmatige scholing. Een geest die niet in balans is door bijvoorbeeld stress kan invloed uitoefenen op onder andere zenuwbanen van het spijsverteringsstelsel en het gehele afweersysteem en klachten geven zoals: darmklachten, depressie, hart-en vaatziekten, diabetes en mogelijk kanker. Daarnaast zorgt deze disbalans voor verwaarlozing en slechte vertering en inadequate voeding.

Hoe kan je deze disbalans herstellen?

Bewustwording van dit verschijnsel, en goed luisteren naar je lichaam, anders ontstaat er een vicieuze cirkel die niet tot genezing zal leiden of tot medicalisering (afhankelijk worden van reguliere medicatie).

Daarna terug naar de basis:  dagelijks regelmatig gezonde,verse en zelf klaargemaakte maaltijden nuttigen bij voorkeur van biologische oorsprong, 8 uur slaap en elke dag 45 minuten matig intensief bewegen of 3 uur per week sporten. Daarnaast is  ontspanning noodzakelijk  in de vorm van onder  andere wellness . Dit kan rust brengen in de geest en genot geven.  Ontspanning kan door iedereen zelf persoonlijk worden ingevuld naar  gelang de eigen persoonlijke voorkeur en de financiële mogelijkheden. Wellness centra, kuuroorden, sauna’s, ontspanningsmassages, aromatische geuroliën en kaarsen kunnen allemaal hierbij bijdragen. Het voordeel van wellness is dat het in het  beginstadium van de disbalans  zorgt voor een helder hoofd en dat je langzaam je fysieke energie terugkrijgt zodat er meer energie vrijkomt voor lichamelijke inspanning zoals beweging.

Reguliere gezondheidszorg

De reguliere gezondheidszorg heeft ons goede dingen gebracht; Er zouden  mensen sterven als er bijvoorbeeld geen insuline zou zijn voor type 1 diabetes of anti biotica voor acute bacteriële infecties. Echter wordt er tegenwoordig  te snel en te vaak onnodig gegrepen naar reguliere medicatie terwijl je in de eerste instantie met natuurlijke kruiden, aangepaste voeding, leefstijl, beweging en wellness al ver kunt komen. Daarnaast wilt de reguliere gezondheidszorg meestal een aantoonbaar fysiek bewijs voor de klachten. Is er geen bewijs dan kunnen de klachten niet behandeld worden. Het gevolg hiervan is dat velen zelf gaan dokteren met medicatie of gooien zich in het grote aanbod van het alternatieve circuit wat voor een leek erg ondoorzichtig is.

Oervolkeren, oude geneeswijzen, Think out of the box, verleg je grenzen….

Waarom moeten we steeds het wiel uitvinden als dit reeds 5000 jaar gedaan is door oervolkeren, oude geneeswijzen,  religieën die hun werking hebben bewezen? De ayurveda is hier een voorbeeld van. Als ervaringsdeskundige en wereldburger, opgegroeid,  geleefd, met verschillende culturen kan ik ook daarvan meepraten.  Daarnaast zijn hedendaagse natuurfilosofieën zoals de antroposofie en homeopathie  deels hiervan afgeleid. Samenvloeiing van reguliere en oude geneeswijzen is een optimale combinatie. Beide vormen hebben hun mogelijkheden en beperkingen.

Daar waar de oude geneeswijze tekort schiet vooral bij zwaar zieke en acute gevallen kan de reguliere geneeskunst uitkomst bieden want immers het welzijn,  de genezing en de kosten van de gezondheidszorg staan voorop!

Deze samenvloeiing is ideaal en rust op mijn visie omdat je bepaalde chronische milde lichamelijke en geestelijke aandoeningen goed kan behandelen met medicinale kruiden die weing tot geen bijwerkingen geven. Bovendien zijn deze goedkoop voor de totale gezondheidszorg  op de lange termijn. En last but not least,  de  klant wordt bewust  gemaakt van zijn lichaam  om er zelf verantwoording voor te nemen dan passief, en afhankelijk te worden van reguliere medicatie met zijn niet te onderschatte bijwerkingen en  in een vicieuze cirkel te blijven met slechte voeding, en leefstijl.

The more we honour culture in difference the healthier we will be! (Michael Pollan)