Zeker een relatie tussen voeding en acne

 Wellness food Dietist Haydee Sarucco Haarlem
Wetenschappelijke onderzoeken….
Acne is een van de vele huidaandoeningen bij tieners en volwassenen. Heel lang vond men de beweringen
onzin dat vette producten, chocola en pindakaas acne of puistjes kunnen veroorzaken of te verergeren.
De laatste onderzoeken waren in de 70 jarigen gedaan . Helaas heeft de dermatologie deze resultaten een tijdje laten liggen
Toch is er weer wat opgererakeld uit een onderzoek uit 1990 dat er degelijk bewijs is  tussen voeding en acne.
Van chocola heeft 1 onderzoek wel aangetoond dat dit wel acne kan verergeren. Niet het cacaobestanddeel maar mogelijk
het hoge suikergehalte zou hiervoor verantwoordelijk zijn. Straks later meer hierover.
Van  het eten van pindakaas is nog niets bekend op wetenschappelijke basis. Dat neemt niet weg dat er wel personen zijn die allergisch zouden kunnen zijn of toch reageren op pinda’s  of bepaalde allergene voedingsmiddelen: dat zijn voedingsmiddelen die de potentie hebben om een allergische reactie uit te lokken of te veroorzaken. Deze allergie uit zich meestal op de huid met uitslag van rode bulten, puisten etcetera. Dus matigen van deze allergenen is op z’n plaats als je al allergisch bent voor een aantal voedingsmiddelen
Melk en snelle suikers degelijk invloed op acne…..
Wat er wel bewezen is dat veel  gebruik van melkproducten en snelle suikers of koolhydraten wel invloed heeft op het  ontstaan  of
verergering  van acne. Vooral Westerse voeding die veelal bewerkt is met suikers is zoal junkfood,   limonadesiropen, frisdranken, cornflakes
wit brood etcetera. Opvallend is dat er bij niet Westerse voeding acne minder voorkomt.
Waarom en hoe komt dit?
 Als eerste bevat bewerkte voeding veel koolhydraten die snel opgenomen worden in het bloed. Deze snelle stijging zorgt  ervoor dat er een hoge insuline afscheiding plaatsvindt in het bloed. De hoge insuline spiegel zorgt wederom voor een vergrote afgifte  van androgenen, zoals testosteron.
Dit testosteron verhoogd de talgproductie wat verstopping veroorzaakt van de poriën. Er onstaat acne als deze verstopte talgklieren in aanraking komen met de  bacterie propionibacterium acnes en de talgklieren hierdoor ontsteken. Zo onstaat er acne en puisten.
De invloed van melk…..
Verder bevat melk hormoonstoffen dat mogelijk een  negatief invloed heeft op het ontstaan van acne. Melk bevat de hormonen : oestrogeen en  progesteron die de talgproductie vergroot en nog meer kans geeft op acne. Daarnaast bevat melk ook bio actieve moleculen die groeihormoon en andere hormonen stimuleren tot  meer talgproductie. Deze verhoogde talgproductie is funest omdat dit tot grote ontstekingen kan leiden.
Omega 6 vetzuur versus omega 3 vetzuur……
Westerse voeding bevat veel omega 6 vetzuren. Deze zorgen voor meer ontstekingsreacties in het lichaam.
Het is belangrijk dat een dieet voldoende omega 3 vetten heeft wat juist ontstekingsremmend werkt.
Omega 3 vetzuren  komen onder andere voor in: vette vis en worden  derhalve niet vaak gegeten in het Westen.
Er dient een goede verhouding van omega 3 en 6 aanwezig te zijn in de voeding anders werken ze elkaar tegen en bereik je niet wat je wilt.
Gezonde leefstijl…..
Behalve deze invloeden is een gezonde  leefstijl zonder roken, voldoende beweging en slaap erg  belangrijk voor een gezonde huid en goede weerstand.
Het is bewezen dat beweging zorgt voor een verhoogde doorbloeding waardoor voedingstoffen en afvalstoffen goed inwendig verwijderd worden.
Slaap zorgt voor herstel zodat het afweersysteem weer geüpload wordt en de bacteriën die acne kunnen veroorzaken minder worden.
Er is ook wetenschappelijk bewijs dat stress en weinig slaap acne kan verergeren.
Paleo of Oer voeding……makreel
Steeds meer komt er dus bewijs dat eten volgens  onze verre voorouders het beste is. Eet wat de natuur of het seizoen te bieden heeft, daarnaast met mate en het gebruik van  veel groenten,  mager vlees, vis of gevogelte afgewisseld met peulvruchten, noten en zaden. Deze voeding voorziet in alle behoeften. Melkproducten kunnen  wel gegeten worden maar is niet noodzakelijk om het in grote hoeveelheden te gebruiken zoals in het Westen de gewoonte is. Niet voor niets zien we goede resultaten in Japan en de Mediterranen waarbij deze voeding al bewijst dat hart en vaatziekten, overgewicht en chronische ziekten veel minder voorkomen.
 foto2-300x225
Wilt u meer weten over de wetenschappelijke onderzoeken die gedaan zijn over acne en voeding, dan kunt u deze via het contactformulier opvragen van de website: www.dietistsarucco.nl