Sporten met een chronische aandoening is: “Geloof in eigen kracht en de feitelijke werking van het lichaam”

Grootste drive…

 Wat mijn grootste en nummer één  drive en motivatie is om te sporten is het fantastische fitte gevoel wat je ervaart na afloop van de training. De kwaliteit van het leven neemt toe. Het onbeschrijfelijke gevoel van  veel energie, een goed humeur, de opkomst van  spontane ideeën, en last but  least: enthousiasme en het plezier krijgen in alles wat je onderneemt.
Door regelmatig te sporten en te bewegen word  je een leuk, prettig, ontspannend en helder denkend mens.
Een mens met enorme veerkracht die de strubbelingen van het leven zo kan proberen op te vangen zonder (te veel) reguliere bemoeienis of medicatie afhankelijkheid.

Stralend uiterlijk, een sterk lichaam en geest…

Dat je daarna nog een stralend uiterlijk en sterk lichaam van krijgt is vanzelf ook belangrijk maar eerstgenoemde motivatie is voor mij HET belangrijkste en dat hoop ik ook over te dragen. Je gezondheid, en welzijn is het belangrijkste. Dat houdt in: een goed functionerend lichaam en geest. Deze mate van geluksbeleving maakt ook dat je uiteindelijk niet zonder beweging of sporten kan. Het wordt een onderdeel van je leven en je kan het je leven lang volhouden omdat het zo fijn voelt.  Bij sporters  met een chronische aandoening  zoals diabetes en hoge cholesterolwaarden heb ik in de praktijk goede resultaten gezien.

Bewijs uit de praktijk….

Een klant van mij die fervent hardloper is met diabetes type 2 en  een verhoogd cholesterol moest volgens protocol van de huisarts aan de  medicatie. Mijn klant gelooft in zichzelf en met behulp van eigen overtuigende kennis, de  feitelijke kennis uit de wetenschap en wat praktijkcoaching van mij hebben we eerst geprobeerd zonder medicatie in overleg met de huisarts de eerste vier maanden de bloedwaarden te stabiliseren middels aanpassing in de voeding en leefstijl. Concreet komt dit op neer: een op maat afgestemd dieet en bewegingsschema.
En dit is inderdaad goed gelukt. De bloedwaarden zijn door deze verandering in voeding en leefstijl goed gestabiliseerd. De klant zal zelf waarschijnlijk zonder medicatie door het leven gaan. Dit laat zien waar ik in principe voor sta. Goede voeding op maat, discipline, en REGELMATIGE beweging kunnen voor goed resultaat zorgen. De kwaliteit van het leven is hierdoor enorm vergroot. De klant ervaart nauwelijks hinder of klachten van zijn chronische aandoening. Daarnaast blijft hij er vitaal uitzien  en het allerbelangrijkste: de medicatie is niet nodig en de bijwerkingen daarvan zijn hem ook bespaard gebleven. Het is bekend dat langdurig gebruik van cholesterolremmers vervelende bijwerking kunnen optreden.

Besparing kosten in de gezondheidszorg….

En nog niet te vergeten de besparing  van de hoge medische kosten voor de gezondheidszorg. Zorgverzekeraars en de minister van Volksgezondheid kan hier kritisch naar kijken.