Je goed voelen én er goed uitzien

Afbeelding1

De titel van deze blog zal menigeen zijn nieuwsgierigheid opwekken..
De één denkt:” Dat weten we toch wel?”” De ander denkt: “Wat bedoelt ze daarmee?”
Of vóóral: Wat weet een sportdiëtist hier nu van of wat heeft zij daarmee te maken hoor ik u hardop denken?”
Reguliere diëtisten    
Laat ik voorop stellen dat ik uw vragende gedachtenpatroon zeer goed begrijp.
Sport diëtisten en reguliere diëtisten houden zich niet direct bezig met wellbeiing en/of het uiterlijk. Een groot deel van mijn collega’s en ikzelf zijn regulier  opgeleid om voedings- en dieet adviezen op te stellen ter preventie of vermindering van ziektes of aandoeningen. Sportdiëtisten zijn minder hierop gericht, omdat prestatiebevordering en voeding meer de aandacht krijgen.
Als het dieet dit  verhelpt dan is het doel bereikt en wordt er verondersteld je vanzelf goed te voelen en naar alle waarschijnlijkheid er goed uit te zien.
Hoe dat visueel beoordeeld en geïnterpreteerd zou moeten worden hebben de meeste diëtisten geen kennis van. Er heerst als het ware een taboe om uiterlijke waarnemingen en wellbeiing direct te bespreken, voorál  in de reguliere gezondheidszorg.
Ik kan mij helemaal niet vinden in deze gedachtengoed. Mijn benadering en werkwijze is erg breed en erg holistisch. Ik zie de mens als een wezen dat bestaat uit een geest en een lichaam. Gelukkig komt men er steeds achter dat deze reguliere gedachte  vaak tekort schiet bij het behandelen en genezen van ziektes of chronische aandoeningen.
Well beiing en het uiterlijk
Zelden vraagt de reguliere diëtist aan de klant of deze zich goed voelt. Dit is een breed begrip; “Ben je happy met je uiterlijk of met jezelf?” “Zit je lekker in je vel?” Deze vragen stellen schijnt niet belangrijk te zijn in de reguliere gezondheidszorg. Er wordt niet of nauwelijks gekeken naar de geestelijke impact van het uiterlijk of de invloed van welzijn op de totale gezondheid.
Gelukkig komt men er steeds achter dat onder andere: plezier en rust bij het eten, al dan niet  gecombineerd met een vrolijk sociaal gezelschap een grotere positieve impact kan hebben op een spastische darm dan alleen de voeding wijzigen.
Wordt zo’n eetmoment extra aangekleed met enig aandacht voor het eigen uiterlijk én een mooi gedekte tafel én ontspannende achtergrond muziek, dan  zal niet alleen de innerlijke gezondheid maar ook de uiterlijke gezondheid er  goed bij varen. Het werkt alleen maar versterkend.
Lange telomeren en vertraagde huidveroudering
makeup
Het is wetenschappelijk een feit dat weinig stress invloed heeft op de lengte van de telomeren in de huid. Gezonde wellbeiing en weinig stress in het dagelijks leven zorgt voor lange telomeren. Telomeren zijn DNA strengen die onze huidconditie bepalen en de mate van  huidveroudering kunnen beïnvloeden. Lange telomeren gaan langer mee en vertragen de huidveroudering.
Sporten geeft lange telomeren
302310_135519543209085_5149801_nSporten en  met name duurtraining zorgen ook voor lange telomeren. Uit onderzoek blijkt dat minimaal 45 minuten duurtraining per dag dit effect al kan geven.link: http://advances.sciencemag.org/content/advances/2/7/e1600031.full.pdf
Bewijs in de praktijk
Zelf had ik dit verschijnsel in mijn praktijk al waargenomen bij een groot deel van mijn sportvrienden. Het is een feit dat duursporters er vele malen fit en veel jonger uitzien dan hun werkelijke leeftijd. De regelmaat hierbij in deze leefstijl is een must om dit effect te krijgen.Maar het is nooit te laat om ermee te beginnen. Het belangrijkste is: de bewustwording en het plezier hebben in deze leefstijl.
Want ik zeg: je goed voelen en er goed uitzien is voor iedereen mogelijk ongeacht leeftijd, leefstijl of financiële status.
Het gaat om eigenschappen die iedereen in zichzelf heeft of kan ontwikkelen al dan niet met een personal trainer: discipline, doorzettingsvermogen en geloof in jezelf.
Hebt u een steuntje nodig om deze weg te bewandelen? Ik help u graag hierbij om dit te bereiken.
www.dietistsarucco.nl