Vastenkuur, detox, lichaamsreiniging, mindfullness

Wat mij de laatse jaren opvalt is dat er zogenaamd steeds iets nieuws wordt ontdekt over reinigingskuren, detoxen van het lichaam en bewust  eten  met je geest (mindfullness) terwijl het principe hiervan al jaren bestond en nog steeds wordt toegepast in de grootste wereldgodsdiensten en oude geneeswijzen.

Neem nu het vasten:

Vanuit religieus oogpunt wordt dit regelmatig, gemiddeld 1 keer per jaar toegepast. Joden, moslims en orthodoxe christenen doen dit al eeuwen en men heeft zich nooit afgevraagd wat voor werking het op de gezondheid zou kunnen hebben. Als je wetenschappelijk bewijs wilt hebben hoe het lichaam omgaat met minder eten zijn er tal van positieve uitkomsten gevonden.

Zo blijkt dat minder calorieën innemen sowieso zorgt  voor minder afvalstoffen, en  vrije radicalen en het blijkt lady.fitness.7de hormoonhuishouding ook positief te beïnvloeden vooral de insuline afscheiding. Daarnaast wordt je getraind in zelfbeheersing en je leert het echte verschil tussen honger en trekgevoelens.

Wat ik wil zeggen is dat er niet altijd direct aan nieuwe theorieën moet worden  vastgehouden alsof er weer een soort wondertheorie is ontdekt om je lichaam te reinigen, of een super boost te geven. Er worden nieuwe namen gegeven aan concepten terwijl de werking ervan al jaren bestaat. De juiste samenstelling en onderbouwing blijkt simpelweg in deze religieuze tradities en oude geneeskunst te zitten. Komt er nog bij dat de huidige nieuwe ideeën niet altijd de gezondheid ten goede komt : in de winkel zijn er producten te vinden met een mix van vage ingrediënten,  samenstellingen en  hoeveelheden die geen goede wetenschappelijke onderbouwing hebben.

Wil je je lichaam van een detox voorzien houd dan 3 dingen in gedachten:

  • Eet 30{a3f97458a380d613f546f26968c0367d56f89340ce6fdc57da809cad94ab244b} minder per dag van een maaltijd
  • Doe 1 tot 2 keer per jaar een detox vastenkuur samengesteld door een voedingsdeskundige die ook ervaringsdeskundige is
  • Gebruik nooit een kuur die enkel alleen  uit eenzijdige producten bestaat en die je langer dan 2 weken moet gebruiken.