Voeding bij marathon, ultralopen en triatlon

het hele jaar door kan er getraind worden voor onder andere de marathon of een andere internationale wedstrijd.

Een aantal activiteiten zoals triatlon, en ultralopen kunnen een aantal keren in het jaar worden gedaan in verschillende landen. Binnenkort start de Alpe de Hues en de triatlon Ironman Frankfurt. Als sporter kom ik regelmatig in contact met sporters. Het valt mij op dat sporters veel weten over voeding maar ook niet altijd en veel op gevoel hun voeding gebruiken. Als er klachten optreden wordt er niet direct aan voeding gedacht maar worden de klachten direct gerelateerd aan fysieke, lichamelijke blessures of slecht slapen, nervositeit etcetera.

Veel weten wil nog niet zeggen dat de juiste samenstelling en hoeveelheid en timing wordt toegepast. Indien dit niet gebeurd kunnen er daardoor geheid klachten van vermoeidheid en verminderde prestaties ontstaan en neemt de kans op blessures en verminderde concentratie af, als de voeding niet volgens een strak schema wordt toegepast

Behalve je fysiek goed trainen en mentaal goed voorbereiden en de juiste kleding en schoeisel te gebruiken, is een juiste en op maat afgestemde voeding erg belangrijk. Je kan het vergeten om probleemloos de finish te halen als je voeding en vooral vochthuishouding niet optimaal is. Dit is erg belangrijk bij deze intensieve wedstrijden waar er gemiddeld zo’n 3 tot 7 uur of soms zelfs 24 uur ( ultralopen) achter elkaar wordt gesport.

Welke problemen kunnen optreden als de voeding en vochthuishouding niet optimaal is?: Om even een paar te noemen:

Misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid, verminderde concentratie en spierkramp. Verder kunnen maagdarmproblemen, uitdrogingsverschijnselen optreden en in het ergste geval coma of flauwvallen.

Neem dit risico niet als je zo’n zware prestatie gaat neerzetten. Laat je adviseren voor een professioneel voedingsadvies en je haalt met overtuiging probleemloos de finish!!

302310_135519543209085_5149801_n