Ramadan, vasten en voeding. Wat doet dit met het lichaam?

Afbeelding1

De Ramadan is al drie weken aan de gang. Voor zover het juist wordt geïnterpreteerd, eten Moslims één maand, van zonsopgang tot zonsondergang, niet

Iedereen heeft zijn reden om tijdens deze periode te vasten maar in grote lijnen zorgt het vasten voor:

  • bezinning
  • zuivering van de ziel en spirituele connectie met God
  • het ontwikkelen van zelfdiscipline, beheersing
  • het solidair zijn met minderbedeelden die honger en dorst hebben
  • ervaren hoe het voelt om honger en dorst te hebben

Omdat ik zelf graag rituelen overneem die goed voor me zijn doe ik ook mee aan de Ramadan

Maar waarom zou het goed zijn hoor ik je al denken? Je lijdt honger en hebt dorst?

De hele dag niet eten, honger en dorst ervaren en dat één maand lang? Word je niet duizelig, en/of slap hoor ik mijn omgeving regelmatig vragen?

Of doe je het om af te vallen?

De onvoorstelbare veerkracht en het aanpassingsvermogen van het lichaam

Als sport diëtist ben ik goed op de hoogte van de werking van het lichaam. Ik heb de kennis en de praktijkervaring dat het lichaam heel lang zonder voedsel kan zonder dat er schade ontstaat. Daarnaast is het niet zo dat het hebben van honger en dorst, voor een bepaalde periode, per definitie slecht zou zijn. Het is alleen geen prettig gevoel. Vooropgesteld dat vasten alleen goed is, als je het aankan en in goede gezondheid verkeert. Vasten mag geen negatieve invloed hebben op je gezondheidstoestand. Het doel van het vasten is om er beter van te worden, fysiek, mentaal en eventueel spiritueel.

Verschillende methoden om te vasten

Je hebt verschillende vormen van vasten, of om weinig tot geen voedsel tot je te nemen. Bekende Westerse vormen van vasten zijn onder andere detoxen (ontgiften), reinigingskuren, sapvasten en wissel kuren. Je gebruikt de hele dag laag calorische maaltijden en/of dranken of afwisselend één dag kleine porties en de volgende dag normale hoeveelheden per maaltijd. Deze  reinigingskuren zorgen dat je minder calorieën en voedingsstoffen tot je neemt waardoor het lichaam minder hard hoeft te werken. Enzymen en vooral het spijsverteringsstelsel komen (deels)tot rust. Het lichaam krijgt de kans, afvalstoffen goed te verwijderen. Doordat je regelmatig wat eet of drinkt blijft het lichaam werken, maar op een laag pitje.

Vasten volgens de religieuze voorschriften

Eeuwenlang wordt er door verschillende religieuze stromingen gevast. Joden en Christenen bevelen het vasten ook aan, en hoewel er verschillen zijn, is de basis hetzelfde. Soberheid en bezinning. Ook in relatie tot voeding. Zit er een kern van waarheid in dat vasten wel degelijk goed is voor de mensheid?

Vasten tijdens de Ramadan, de wetenschappelijke onderbouwing

Wat is het effect van deze lange onthouding van voedsel en vocht op het lichaam?

Voor zover we weten krijgt het lichaam rust omdat er minder wordt gegeten maar er wordt ook minder voedsel verteerd. Het blijkt, dat de positieve uitwerking op het lichaam groter is door deze geheelonthouding van voedsel, dan wanneer de spijsvertering op een laag pitje doorgaat..

Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten zou deze vorm van vasten meer doen voor het lichaam. Het zou het risico op insuline resistentie verkleinen en de alvleesklier gevoeliger maken voor insuline en het risico op chronische ziekten verkleinen.

Als je volgens de Westerse manier vast eet je de hele dag weliswaar minder maar hierdoor valt deze extra positieve uitwerking op de alvleesklier weg. Het lichaam blijft nog in kleine hoeveelheden hormonen en insuline uitscheiden

Je valt echt niet af

Als je slechts aan de Ramadan wilt meedoen om gewicht kwijt te raken, moet ik je teleurstellen. Veel mensen denken dat langdurige onthouding van voedsel op een dag automatisch  zorgt voor gewichtsverlies. Dit lijkt logisch maar zo simpel werkt het lichaam niet.

Op de eerste plaats word je gedwongen het rustig aan te doen tijdens het vasten, en (te) intensieve inspanningen te beperken. Dit verschilt per persoon. Het is belangrijk goed naar je lichaam te luisteren.

Sporten valt in de praktijk reuze mee.  Ik heb dagelijks normaal gesport gemiddeld 1 tot 1,5 uur weliswaar in  een rustig tempo, maar had de laatste minuten toch nog voldoende energie om kort, intensief hard te lopen op interval tempo. De oefeningen  werden verder  afgewisseld met krachttraining.

De hoeveelheid voedsel die je tijdens het vasten op een  dag gebruikt is precies voldoende voor het lichaam om normaal te kunnen functioneren. Pas als je meer gaat bewegen is het mogelijk dat je gewicht verliest. Vele studies laten zien dat Moslims gedurende het vasten geen gewicht verliezen en indien dit wel zo was zij na de Ramadan weer snel op hun oude gewicht komen.

( o.a Pubmed publicaties)

Honger en dorst prikkels worden minder je beleeft de smaak intenser en geniet meer van het voedsel, focus en concentratie nemen toe

 Om zelf het vasten te ervaren volgens de Ramadan methode ben ik nu twee weken aan het vasten. Ik moet echt zeggen dat dit erg meevalt. De eerste twee dagen voel je af en toe wat honger en dorst maar dat valt daarna weg. Vanzelf is het belangrijk om wat aanpassingen te doen zoals niet te intensief sporten en in verband met het vochttekort is het raadzaam om intensieve inspanningen in de hete zon te vermijden. Het beste is, deze te verschuiven naar het eind van de dag. Je beseft dat je veel op een dag kan doen omdat je niet aan eten of drinken denkt. Je focus en concentratie nemen toe. Oude klusjes of werkzaamheden waar ik nooit aan toe kwam zijn nu eindelijk aan de beurt. Als de tijd nadert om het vasten te verbreken geniet je enorm van de maaltijd; Het smaakt beter, intenser, je geniet meer, daarnaast ben je eerder verzadigd..

Het vasten is voor mij echt een verrijking.

Dit is weer het zoveelste bewijs hoe sterk en uniek het lichaam is

En dat je veel meer kan dan je denkt. Lichaam en geest worden in ieder geval versterkt