Beweging is een grote liefdes knuffel voor jezelf en nog veel meer….

Bewegen wordt vaak geassioceerd met het verbranden van vet en het bereiken van gewichtsverlies.

We leven tegenwoordig zo  ver van de natuurlijke leefstijl van onze verre voorouders dat we dit niet anders zien.545255_4476812552514_160629383_n
Wat veel mensen niet weten is dat beweging in de eerste instantie veel meer doet voor je lichaam, geest en totale kwaliteit van het leven.

Voorouders, oerleefstijl, oerkracht, oerspierkracht….

Kijken we naar deze voorouders dan zien we zowel bij de mannen als de  vrouwen dat ze door hun leefstijl een perfecte lichaamsbouw hadden ontwikkeld door alleen met de dagelijkse werkzaamheden bezig te zijn.
De lichaamsbouw heeft een goede verhouding van spieren, vetten en botsamenstelling.
Deze  lichaamsbouw is voornamelijk ontstaan door aan de ene kant lange afstanden af te leggen op zoek naar voedsel waardoor er conditie  werd opgebouwd en spierkracht door het hakken, tillen en trekken voor de dagelijkse werkzaamheden
Er was geen auto of fiets hooguit een paard dat de zware materialen vervoerde.
Deze beweging op zich zorgt niet alleen voor een goede conditie en spierkracht maar ook voor een ontspannen geest en een gezonde nachtrust.
Wordt dit af en toe afgewisseld  in de vorm van dans en muziek dan wordt het lichaam geestelijk in evenwicht gebracht en het welzijn gevoel vergroot.
Wat ik wil meegeven is dat ons lichaam waarmee we zijn geschapen zo uniek is en zelf veel kan en alle resultaten kan halen die wij als doel stellen voor onszelf: een goede conditie van hart en bloedvaten, een atletisch gevormd lichaam, een verjongend uiterlijk  en het risico op chronische ziekten verkleinen.
Het lichaam geeft ons  genot en helpt op natuurlijke manier zonder bijwerkingen klachten te verminderen of aandoeningen tegen te gaan.
Medicatie die snel zoveel gegeven wordt in de reguliere geneeskunde is niet direct nodig. Je moet alleen bewust zijn. Het vraagt zelfdiscipline en vertrouwen in je eigen lichaam om dit uit te voeren,
Als ervaren hardloopster ervaar ik  steeds elke dag de  positieve gevolgen  van regelmatige beweging op gemoed fitheid en conditie
Beweging tegen depressie
 
Uit veel studies is gebleken dat regelmatig beweging veel beter werkt tegen depressie of somberheid dan de meeste anti depressiva.
Daarbij is de bijwerking  van deze medicatie niet mis. Ook de behoorlijke afhankelijkheid en de toename van kosten  van deze medicatie  wegen niet op tegen een potje beweging.
Nu denkt iedereen die commercieel denkt om hier aan de slag te gaan om groepen te laten bewegen. Pas hiervoor op want dit vraag kennis en ervaring. Geen goede opbouw kan schade aanrichten;  je loopt niet alleen kans op blessures maar je kan je lichaam ook beschadigen op de lange termijn als de fysiologische belasting niet goed wordt verdeeld.
Afhankelijk van je doel dient voor de beste gezondheidswinst  een bepaalde opbouw plaats te vinden in tijdstip. duur en intensiteit voor de beste resultaten op onze totale gezondheid.
Neurotransmitters, endorfines, euforie, anti depressie
 
Er wordt veronderstelt dat er neurotransmitters worden aangemaakt tijdens beweging. Deze stoffen helpen informatie tussen de hersencellen over te dragen. Bij een depressie is er een verstoring in de hoeveelheid neurotransmitters. Beweging zorgt ervoor dat de balans hersteld wordt en zo depressie tegen gaat en juist een positieve stemming of euforie optreedt.  Beweging werkt als een natuurlijk anti depressivum die een welzijnsgevoel (euforie) geeft. U wordt optimistischer en dat heeft een positief effect op uw levensverwachting. Ook de geheugencapaciteit wordt  gestimuleert.
 Daarnaast vindt stimulatie plaats van de aanmaak van de brain derived neurotrophic factor. Dit is een zeer essentiële stof voor het functioneren en overleven van onze hersencellen. Het is hoopgevend dat fysieke inspanning door het stimuleren van deze stof tot herstel van hersencellen kan leiden.
 Ook zware inspanningen of aerobe beweging zet het lichaam aan tot de aanmaak van b endorfine. Deze stof zorgt voor een positieve gemoedstoestand.
Stabiele bloedsuikers
Wat vaak ook gezien wordt is dat beweging  voor een stabiele suikerspiegel zorgt. Dit verkleint risico op diabetes en  het onstaan van depressies. Er wordt vaak gezien dat diabeten met verstoorde suikerspiegels vaker  depressie voorkomt.
Verjongende uitstraling
 
Daarnaast zorgt een bepaalde beweegopbouw voor de aanmaak van hormonen die verjongend effect op het  uiterlijk weergeven.  Uit studies is aangetoond dat regelmatige beweging volgens een bepaalde opbouw de huid in 6 maanden in dikte kan toenemen en de elasticiteit kan verhogen. Zelfs wallen onder de ogen kunnen verdwijnen. Daarnaast neemt  de spiermassa met vijftien procent toe en de vetmassa met vijftien procent af..
Testosteron en sexualiteit, overgewicht
 
Door beweging neemt de spiermassa toe als ook het hormoon testosteron. Door de  toename van  spieren maakt het lichaam meer testosteron aan. Testosteron is een mannelijk hormoon waar zowel de vrouw als de man baat bij heeft. Bij ouder wordende mannen zorgt dit voor extra spierkracht. Wil je de spieren verder ontwikkelen dan zal je extra moeten bewegen. Het verlaagt het risico op hart en vaatziekten en vermindert de vetmassa en verbetert de insulinegevoeligheid wat een beschermend effect heeft tegen diabetes en overgewicht. Voldoende testosteron verbetert de seksualiteit, verhoogd het libido. Daarnaast vermindert het angstgevoelens en verbeterd het geheugen.
Wanneer de vetmassa afneemt door voldoende beweging neemt het gehalte aan estrone dat in het vet zit ook af. Dat is gunstig voor de afgifte van het oestradiol. De nieren werken beter en er wordt meer water uitgescheiden. Het figuur wordt mooier, vooral de vrouwen profiteren hiervan.
Osteoporose, vermoeidheid en overgewicht

Bewegen levert verder een bijdrage om osteoporose, vermoeidheid en overgewicht te voorkomen.

Stress vermindering

Bewegen vermindert stress. Een beetje stress op zijn tijd is niet erg, maar wanneer er sprake is van chronische stress wordt de continue productie van cortisol verstoord. Chronische stress is dus slechte stress. Bewegen ontspant en heeft een positief effect op het zenuwstelsel dat ervoor zorgt dat het lichaam tot rust komt.  De slaap verbetert, de doorbloeding wordt geactiveerd en het immuunsysteem werkt efficiënter.

Aërobe en anaerobe beweging

Alleen een combinatie  van deze oefeningen heeft invloed op gezondheid,  welzijn en verbetering van je  figuur, Vanaf het 49 e jaar neemt de  spiermassa af. Spieren verhogen het metabolisme en  gebruiken meer calorieën dan vet. Dus hoe meer spieren hoe meer vet  er wordt verbrandt

Kortom beweging is meer dan alleen gewicht verliezen. ‘Word  je bewust van dit verschijnsel dan zal je dit natuurlijk gegeven omhelzen en dankbaar zijn dat je kan bewegen. Zoek voor jezelf uit welke vorm van beweging bij je past en geef jezelf een kado voor het leven omdat je gezondheid er wel bij vaart.beweging3