Gezond eten op vakantie….kan dit wel?

foto.vak

 

Ik sta altijd steeds versteld van de vele fastfood,  frisdranken,  frituur en suikerrijk voedsel dat zo gemakkelijk en overal aangeboden wordt tijdens vakanties en die op zeer korte afstand van de toeristen te krijgen zijn. Je treft ze in bungalowparken,  plaatselijke restaurants,  snackbars, tankstations.  Locale verse producten en gerechten van de streek of het land zie je niet direct in de  buurt van de  toeristen.

Als je niet beter weet,  eet je wat zo’n restaurant-, camping- of  snackbarhouder je dagelijks aanbiedt En geloof me dit is vragen om moeilijkheden voor de korte en lange termijn voor je gezondheid. Ook het excuus dat je op vakantie  het wel mag eten en daarna na de vakantie weer gezond gaat eten gaat bij mij NIET in. Dit is excuus gedrag zonder goede onderbouwing begin je niet veel mee.

Gedragsverandering hoor je je hele leven door te voeren anders zal het effect op een gezond gewicht en goede gezondheid nooit blijvend zijn! Door goed gedrag te alle tijden door te voeren creëer je ook een bewustwordingsproces mee door overal je eigen keuzes te maken en dit niet passief over te laten aan anderen. Jij bepaalt wat je eet en wat je in je lichaam wilt stoppen en NIET anderen!

Geniet tijdens vakantie van locale gerechten van het land  Verdiep je in andere smaken,  kruiden, en gerechten. Ervaar de smaak van  zongerijpte tomaten, vers fruit of scharrelkippen. Je zal zo het verschil merken met fastfood eten en massa voedsel. Dit fastfood , vet en suikerrijk eten is alleen om de honger te stillen,  je maag te vullen,  en is geen voedsel maar eten!  Deze trend kan je door onwetendheid voorzetten je hele leven en zo creëer je ongezond en passief gedrag.

Overgewicht, chronische ziekten, snellere veroudering..

Behalve dat we allemaal weten dat dit het risico op  overgewicht en chronische ziekten vergroot zorgt het ook voor snellere veroudering, en  hormonale verstoringen volgens de anti aging geneeskunde. Ik geef toe, het word je niet gemakkelijk gemaakt om gezond te eten tijdens vakantie omdat fastfood producten nu eenmaal sneller en gemakkelijker te krijgen zijn.

Is dat een reden om niet gezond te kunnen eten op vakantie? Nee echt niet, ik heb dit zelf uitgeprobeerd. Als eerste moet je je zelf niet toestaan deze fastfood producten te eten of in het het ergste  geval in zéér beperkte mate. Ten tweede zal je enige moeite moeten maken om met enige regelmaat een gezonde maaltijd samen te stellen. En geloof me dat lukt echt wel,  het vergt nauwelijks tijd alleen wat denkwerk vooraf en het  is zelfs nog goedkoper. Daarbij voel je je beter, je  hebt minder snel honger en je geniet van nieuwe gerechten en smaken; Het genot wat je ervaart als je echt voedsel eet is zo heerlijk en niet in woorden te omschrijven.

De Mediterane piramide, Paleolitische voeding als basis….

Gebruik overal de Mediterrane voedingspiramide en/of de Paleolitische voeding steeds als basis.  Heb je een erg beweeglijke vakantie  dan is voldoende energie in de vorm van koolhydraten belangrijk en waarbij voornamelijk peulvruchten,  bonen,  groente en fruit de voorkeur hebben En dit hoeft echt niet moeilijk te zijn

In de supermarkten tref je altijd blikvoeding vis if magere vleeswaren, peulvruchten, noten, en vers fruit. Het enige wat je hoeft te doen is 2 tot 3 leer in de week ernaar toe te gaan. Als je fiets of loopt heb je je lichaamsbeweging al binnen.’Fiets lopend voor extra lichaamsbeweging of ga desnoods met de auto. Kom je in een land waar bepaalde producten niet te vinden zijn waarvan je gewend ben deze te eten neem ze zelf mee, doe ze in je koffer of handbagage zoals havermout, of volkoren crackers.  Denk werk vooraf scheelt een hoop. Je vergeet toch ook niet je bikini,  zonnebrandcrème, of  portemonnee mee te nemen? Het scheelt een hoop gepuzzel  wat je in de plaats van kan eten en je eet in ieder geval wel iets gezonds!

Als je dit regelmatig combineert met verse groenten of rauwkost dan krijg je goed voedsel binnen.  Gebruik om je dorst te lessen dagelijks geen overmaat aan frisdrank, limonade en zoete vruchtensappen  maar alleen water of kruidenthee.  Als je dit doorvoert dan mag zo nu en dan zeker een ijsje of extra wijn gebruiken. En geloof me het is echt te doen, je voelt je beter, je bespaart veel geld uit die je liever aan andere ontspanningsactiviteiten kan besteden.

Alles in het leven wat je wilt zal je moeite voor moeten doen. Het is een onzin dat een goede gezondheid, mooi en stralend uiterlijk  te koop zijn met een kuur, dure cremes, technieken of medicatie. Deze kunnen hun werking alleen goed doen als de basis goed is en  voorzover alleen als deze basis voor een lange tijd continu doorgevoerd wordt in je leven.

Anti aging

Vooraanstaande anti aging artsen en de anti aging geneeskunde werken ook met dit principe als de basis voor een goede gezondheid van binnen en buiten,  het vertragen van het verouderingsproces en de uitstel van chronische ziekten.

Bereik dit met een bewuste leefstijl, gezonde basisvoeding, beweging en maak  je eigen keuzes op grond van  bewezen kennis, onderzoeken en voorbeeld volkeren die een hoge leeftijd bereiken en niet geplaagd worden door chronische ziekten zoals in het Westen!

 

The more we honor cultural differences in eating, the healthier we will be. (Michael Pollan)