Focus, discipline en bereik je doel

 

Met verschillende takken van sport kan je meestal heel goed een doel bereiken. Of het nu hardlopen, zwemmen of discuswerpen is.

Het doel kan zijn:

  • Over een afstand een bepaalde snelheid en tijd halen
  • grotere afstanden bereiken met kogelstoten, atletiek of discuswerpen

 

Omdat hardlopen nu eenmaal mijn sport is kan ik vanuit deze ervaring spreken.

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Ik sta altijd versteld van wat ons lichaam allemaal kan. Dit besef  kan iedereen ervaren als je vertrouwt in de werking van je eigen lichaam en geest.

De wetenschappelijke kennis die ik heb opgedaan en nog steeds opdoe, pas ik steeds toe in de praktijk.

Daarnaast is inzet en discipline belangrijk omdat de theoretische kennis alleen werkt met constante en regelmatige training, uitgaande van de studies met proefpersonen, die het lichaam daardoor ook op de juiste manier kan voorbereiden, belasten om het doel te bereiken.

Natuurwetten zijn feiten die je niet kan veranderen. Denk aan het feit dat als je niet voldoende reserves (energie, vocht, mineralen) hebt of aanvult tijdens het lopen van een marathon op een gemiddelde snelheid, je deze snelheid ook niet zult halen. Je lichaam zal protesteren, als een soort zelfbeschermingsmechanisme. Uiteindelijk zal je niet op snelheid de marathon halen maar eerder lopend of strompelend de finish bereiken.

Focussen en het doel steeds voor ogen houden wordt dus steeds belangrijker.

 

Luister altijd naar je lichaam.

Toch weten we nog niet alles. Het lichaam is complex, de wetenschap is ver maar nog steeds komen we achter nog meer nieuwe inzichten en daarnaast zijn er nog individuele verschillen die gebaseerd zijn op de mate van training, leeftijd, weersinvloeden, geslacht en mogelijk genetische verschillen.

Belangrijk is altijd te luisteren naar je lichaam omdat dit het beste signaal geeft als je de verkeerde kant opgaat. Bijvoorbeeld: als je niet voldoende rust, of te vaak en te éénzijdig op hoge snelheid traint zonder afwisseling in snelheid of andere trainingen waarbij andere spieren niet tot weinig worden belast.

 

Vergroten van de belastbaarheid

 Ik heb voor mezelf een doel gesteld. Ik wil 10 km halen in minder dan 1 uur.

Vijf jaar geleden toen ik trainde voor de marathon van Berlijn kon ik dit doel gemakkelijk bereiken doordat ik een jaar lang mijn belastbaarheid langzaam vergrootte door lange rustige duurlopen. Ik weet dus dat dit kan.

Ik train nu 3 maanden voor de 10 km van Valencia en houd een dagboek bij. Daarnaast luister ik naar m’n lichaam.

 

Hoe doe ik dit?

 Zoals ik al eerder aangaf is de belastbaarheid van de beenspieren erg belangrijk. Deze belastbaarheid kan je in de praktijk vergroten door rustige en lange duurlopen te doen of je kan ook de conditie vergroten middels rustige cardio trainingen zoals lange fietsafstanden.

De duurlopen of cardio trainingen dienen minimaal per week 2 keer het aantal kilometers te zijn dat je wilt lopen voor het uiteindelijke doel.

In mijn geval dus minimaal 20 km per week, aangezien ik 10 km wil halen binnen 1 uur.

Hoe sneller je wilt lopen in een bepaalde tijd hoe groter de belastbaarheid moet zijn.

De opgebouwde kilometers in de benen dienen op een rustig tempo te gebeuren, volgens de trainingsleer in zone 2. Dat is zodanig lopen of fietsen zodat je nog gemakkelijk gesprekken kan voeren of een liedje kan meezingen op je ipod.

 

Ik nam de proef op de som en paste dit toe

Naar m’n werk fiets ik 2 x per week 20 km dat is 40 km belastbaarheid in de benen per week.

Daarnaast bouw ik wekelijks mijn snelheid op de loopband op van 9,5-10 km per uur.

Wat mij voorheen veel moeite kostte om dit te halen, merk ik dat dit mij steeds gemakkelijker af gaat.

Mijn conditie verbetert en voel geen vermoeidheid. Ook de timing van de maaltijden wordt goed toegepast.

Voor als na de training gebruik ik een aangepaste maaltijd met koolhydraten en eiwitten voor goed herstel.

Ik krijg steeds meer vertrouwen in de 10km wedstrijd te Valencia te halen binnen 1 uur.

 

Ik houd jullie op de hoogte.

 

 

Haydee Sarucco sportdiëtist

Voeding, sport, beweeg en lifestyle coaching

www.dietistsarucco.nl