Dit spreekwoord is duidelijk en spreekt voor zich. Als je op jonge leeftijd goed gedrag aanleert verleer je dat nooit meer en gaat alles automatisch op volwassen leeftijd. Het is net als een auto leren rijden.
Dit geldt zowel voor gezond gedrag aanleren zoals: regelmatig eten, nieuwe smaken aanleren en vasthouden, minder behoefte krijgen aan zoete en vette gerechten, regelmatige beweging, met aandacht eten, rustig eten, vasthouden aan bepaalde hoeveelheden per dag, en discipline.
Tijdens een symposium onder deze titel die ik onlangs bezocht had, kwamen een aantal deskundigen aan het woord. Het “kneedbaar”‘ vormen naar gezonde gewoontes is zeker mogelijk. Niet voor niets wordt deze kennis ook gebruikt als strategie bij het aannemen van nieuw personeel voor het vormen van een identiteit van een onderneming en het slagen van de doelstellingen hierin.
Als moeder van twee opgroeiende kinderen, zie ik deels deze wetenschappelijke onderbouwing terug in de praktijk en in mijn eigen leven. Hoe ouder hoe moeilijker het is om nieuwe inzichten aan te nemen. Moeilijk maar vanzelf NIET onmogelijk. Moeilijker is het vóóral voor die persoon als hij niet bewust is van zijn slechte gedrag en de vastgeroeste gewoontes. Je bent wat gewend en kan pas een gezonde gewoonte aannemen als je weet waarvoor je het doet en waarom! Deze intrinsieke motivatie geeft de beste kans van slagen!
Als je een verandering toepast en lange tijd vasthoudt volgt volgens de psychologie conditionering. Je doet handelingen op de automatische piloot. Door dit lange tijd te doen en bewust hiermee om te gaan ontstaat een proces waarbij je geest en lichaam één worden; Je eet op regelmatige tijden, beweegt met regelmaat een bepaalde hoeveelheid per week en hierdoor ontdek je op den duur hoeveel je lichaam nodig heeft aan voedsel en beweging. Luisteren naar je lichaam is erg essentieel. Na dit een tijdje te hebben gedaan ontstaat er door deze bewustwording genot en plezier in deze leefstijl waardoor de combinatie van conditionering, bewustwording en plezier ervoor zorgen dat dit gedrag blijvend is en lang wordt volgehouden.
De combinatie van conditionering, bewustwording en genot zorgen er tevens voor dat de behoefte naar ander ongezond gedrag zoals te zoet, en te vet eten en weinig beweging tegen gaat staan. Je zal merken dat je je prettig gaat voelen in een omgeving die deze levensstijl op na houdt. Ga je een keer stappen of heb je een feest dan zal je dubbel genieten van de sfeer en het voedsel dat aangeboden wordt. Je eet rustig en met aandacht; De behoefte aan de ongezonde maaltijden en hapjes wordt sterk beperkt en de keuze voor andere gezonde hapjes wordt vergroot.
Kinderen zijn nog onbevangen en nemen gezond gedrag aan als dit vaak wordt aangeboden of als voorbeeld wordt gegeven. Ze groeien hiermee op, denken niet na en volgen meestal dit op. Dit wordt copieer gedrag genoemd. Je neemt patronen onbewust over; Dit verschijnsel kan generaties lang doorgaan. Het succes om dit gedrag vast te houden wordt vergroot als er plezier en genot in wordt ervaren. Op welke leeftijd dit gebeurd is niet te zeggen, dus als ouder is consequent een bepaald gedrag tonen tijdens de opgroei fase van uw zoon of dochter erg belangrijk en bepalend voor het slagen. Het lichaam en de geest is erg uniek en past zich zoveel mogelijk aan de omstandigheden die het langst duren.
Bekijk de smaken zoet, zout, bitter, en zuur. Zoet is nu eenmaal een smaak die goed in de mond ligt. Maar ook de andere smaken als bitter en zuur en de nieuwe smaak umami (Japans voor een combinatie tussen hartig en zoet en de behoefte aan natuurlijke smaakversterkers) kunnen aangeleerd worden als een fijne smaak. De regel is veelvuldig aanbieden totdat dit als fijn wordt ervaren waardoor de sterke drang en behoefte naar zoet vanzelf minder wordt.
Investeer dus in de toekomst van uw kind, leer vroeg gezond gedrag aan waardoor ze veel plezier en een goede gezondheid krijgen in hun leven. Een gezond lichaam en geest verkleint aanzienlijk het risico op chronische aandoeningen op volwassen leeftijd. De investering die u nu doet ziet u later terug op volwassen leeftijd.
Een gezonde jeugd maakt gezonde volwassenen, en een gezonde en welvarende maatschappij, waarbij de kosten van de gezondheidszorg omlaag kunnen en uiteindelijk besteed kunnen worden aan hen die het echt hard nodig hebben.